> menno simons sdmf > schuilkerkje pingjum

Het Schuilkerkje te Pingjum

 
 

The Mennonite Meetinghouse (Hidden Church) in Pingjum

If you want to visit the Mennonite Meetinghouse (Hidden-Church) in Pingjum, please contact us via e-mail or telephone. Details below in Contact. Open all year round.


Eén van de mooiste en meest karakteristieke schuilkerken van ons land is de Vermaning (Fermanje) in Pingjum, waarschijnlijk daterend eind 16e eeuw.

Doopsgezinden werden in die tijd, net als de Rooms-Katholieken, slechts geduld op voorwaarde dat de plaats van hun bijeenkomst vanaf de openbare weg niet gezien of gehoord kon worden. In Pingjum wijst alleen het boogvorminge venster boven de deur op het feit dat achter deze gevel een 'kerkje' schuil gaat.  

Achter het woongedeelte bevindt zich de kerkruimte. De inrichting hiervan is zeer eenvoudig en functioneel, zoals gebruikelijk in die tijd. Rondom, langs de muren, zijn de banken voor de mannen, de broeders. In het midden staan stoelen voor de vrouwen, de zusters. Links van de kansel is een katheder voor de koorleider. Er werd gezongen zonder orgel.

Toen Pingjum als dorp haar centrumfunctie verloor, werd ook de gemeente kleiner. De gemeente kerkt inmiddels elders, maar een enkele keer wordt het kerkje nog gebruikt voor diensten. Sinds 1968 is het kerkje aangemerkt als Rijksmonument (nr. 39427).

In 1983 zijn kerk en woonhuis gerestaureerd. In de woonkamer vindt men nog de oude bedsteden. 

Het Schuilkerkje (Fermanje) is op afspraak open voor bezoekers, gedurende het gehele jaar. Er kan een film over het leven en werk van Menno Simons worden vertoond. Bovendien is er informatiemateriaal te koop over de doopsgezinden en het leven en werk van Menno Simons.

Een uitgebreide rondleiding, met een bezoek aan de Victoriuskerk in Pingjum - waar Menno Simons zijn loopbaan als kapelaan begon - of een bezoek aan de Koepelkerk in Witmarsum - de plek waar Menno Simons afscheid nam van de (katholieke) kerk en zich aansloot bij de doperse beweging - is ook mogelijk.  

Thema-activiteiten, aangeboden door de Stichting Menno Simons SDMF, zijn in ontwikkeling. Verder is het kerkje te huur voor concerten, vergaderingen en andere activiteiten. Vraag ernaar. 

Het Schuilkerkje is te vinden op het volgende adres: 

  • Grote Buorren 28 - 8749 GE   Pingjum
  • GPS-coördinaten: 53.115795, 5.438805

Contact:

  • telefoon: Doeke Odinga: +31 6 286 45 243
  • telefoon: Antoinette Hazevoet: + 31 6 245 80 251
Meer informatie Facebook   ANBI-register Stichting Menno Simons SDMF
contact maandblad sitemap
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2019 Doopsgezind.nl