> stg. menno simons sdmf > schuilkerkje pingjum

Het Schuilkerkje te Pingjum

 
 

The Mennonite Meetinghouse (Hidden Church) in Pingjum

If you want to visit the Mennonite Meetinghouse (Hidden-Church) in Pingjum, please contact us via e-mail. Details below in Contact. Open all year round.

Please click here for English

Klicken Sie bitte hier für den deutschen Text


Eén van de mooiste en meest karakteristieke schuilkerken van ons land is de Vermaning (Fermanje) in Pingjum, waarschijnlijk daterend eind 16e eeuw.

Doopsgezinden werden in die tijd, net als de Rooms-Katholieken, slechts geduld op voorwaarde dat de plaats van hun bijeenkomst vanaf de openbare weg niet gezien of gehoord kon worden. In Pingjum wijst alleen het boogvorminge venster boven de deur op het feit dat achter deze gevel een 'kerkje' schuil gaat.  

Achter het woongedeelte bevindt zich de kerkruimte. De inrichting hiervan is zeer eenvoudig en functioneel, zoals gebruikelijk in die tijd. Rondom, langs de muren, zijn de banken voor de mannen, de broeders. In het midden staan stoelen voor de vrouwen, de zusters. Links van de kansel is een katheder voor de koorleider. Er werd gezongen zonder orgel.

Toen Pingjum als dorp haar centrumfunctie verloor, werd ook de gemeente kleiner. De gemeente kerkt inmiddels elders, maar een enkele keer wordt het kerkje nog gebruikt voor diensten. Sinds 1968 is het kerkje aangemerkt als Rijksmonument (nr. 39427).

In 1983 zijn kerk en woonhuis gerestaureerd. In de woonkamer vindt men nog de oude bedsteden. 

Een bezoek aan het Schuilkerkje in Pingjum is het gehele jaar mogelijk. Vrijwilligers leiden u rond. Wel dient u ruim van tevoren een afspraak te maken. Deze afspraak kunt u maken via email. Er kan een film over het leven en werk van Menno Simons worden vertoond. Bovendien is er informatiemateriaal te koop over de doopsgezinden en het leven en werk van Menno Simons.

Voor groepen van meer dan 15 personen is een rondleiding, met een bezoek aan de Victoriuskerk in Pingjum - waar Menno Simons zijn loopbaan als kapelaan begon - of een bezoek aan de Koepelkerk in Witmarsum - de plek waar Menno Simons afscheid nam van de (katholieke) kerk en zich aansloot bij de doperse beweging - ook mogelijk. Aanmelden hiervoor tenminste twee weken van tevoren. 

Het kerkje is te huur voor kerkdiensten, concerten, vergaderingen en andere activiteiten. Vraag ernaar. 

Adres: 

  • Grote Buren 28 - 8749 GE   Pingjum
  • GPS-coördinaten: 53.115795, 5.438805

Contact:

 
Meer informatie Facebook   ANBI-register Stichting Menno Simons SDMF
contact maandblad sitemap
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2023 Doopsgezind.nl