> stg. menno simons sdmf > contourenkerkje

Contourenkerkje te Witmarsum

 
 

The Contour (Framework) Church in Witmarsum

This "open church", made as a steel framework, can be visited without appointment. 

For English, please click here

Klicken Sie bitte hier für den deutschen Text


Bij het Menno Simons-monument op het Fliet te Witmarsum is op initiatief van de toenmalige Stichting Doopsgezinde Monumenten in Friesland in 2008 een contourenkerkje gebouwd. Het is gebaseerd op de vorm en omtrek van het 'Minne Simens oud preeckhuis', de vermaning die hier stond. (Zie de foto bovenaan de pagina van deze website).

Het besloten 'preeckhuis' heeft plaats gemaakt voor een 'open kerk´. Weer en wind, geest en geloof, hebben hier vrij spel.

Ds. Gerke van Hiele meldt hierover het volgende:

“…..  Witmarsum is naast een bedevaartsplaats nog meer open plek van bezinning en bezieling geworden in de weidsheid van het Friese land…. En voor velen is dit nieuwe kerkje een goede aanzet om na te denken over de betekenis van de doopsgezinde traditie. Het kerkje is onderdeel van een meditatieve route op Menno's geboortegrond langs drie kernmomenten van de traditie. Deze route begint bij de Koepelkerk in Witmarsum, de plek waar Menno ooit in 1536 de deur achter zich dicht trok. Dit moment tekent de doperse beweging als een vernieuwingsbeweging. Vervolgens is het oude schuilkerkje van Pingjum de uiting van een geschiedenis van vervolging en verdeeldheid. Doopsgezinden werden 'stillen in den lande'. Ten slotte herinnert het open en veelkleurige contourenkerkje ons aan onze opdracht om op zoek te gaan naar een eigentijdse vormgeving van ons gemeenteleven, waar ter wereld we ook mogen wonen….. Vroeger kwamen buitenlandse toeristen op deze plek vol verwachting aan, maar gingen zij enigszins teleurgesteld naar huis. Naast het monument is er nu dit stijlvolle open kerkje dat wijst op de contouren van deze doperse wijze van kerk en gemeente zijn. Het raamwerk staat er. Het komt er voor ons op aan om in vertrouwen verder te bouwen aan een authentieke geloofs- en levenspraktijk…….”

Het contourenkerkje is het gehele jaar vrij te bezoeken.

Adres:

  • It Fliet 1 - Witmarsum
  • GPS-coördinaten: 53.09918, 5.48187
 
Meer informatie Facebook   ANBI-register Stichting Menno Simons SDMF
contact maandblad sitemap
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2022 Doopsgezind.nl